A nagytábor (13-17 éveseknek)

MikroszkópSZAKMAI BLOKKOK – Az ide érkező gyerekek, fiatalok általában már tapasztalt táborozók: a kistáborban mutatott rátermettségük, érdeklődésük alapján választottuk őket a haladó csapatba. Ennek megfelelően jelentősebb egyéni szabadságot és komolyabb szakmai tartalmú előadásokat is kapnak. A tábor felépítése is megváltozik. Itt már nincsenek forgószínpadszerű szakmai napok, éppen ellenkezőleg: ők maguk választhatják ki azt a két vagy három tématerületet (például a néprajzot, növény- vagy állatismeretet, csillagászatot, geológiát stb.), amelynek ismeretanyagában a tábor folyamán elmélyülni szeretnének. Itt már nincsenek a kistábor egységeit jelentő családok — a gyerekeket az egyes délutáni feladatokhoz csoportokba osztjuk, azonban ezek változhatnak az egyéni igények és a kiegyenlítettség figyelembevételével.

Nagy-Mána nagytúraNAGYTÚRA – A második napon egy nagy, közös kiránduláson vesznek részt a táborlakók, ahová az összes szaki is elkíséri őket. Ezen a túrán kicsit jobban megismerhetik egymást kicsik és nagyok; a szakiknak lehetőségük nyílik szakmai programjuk bemutatására, reklámozására is. A gyermekeknek ugyanis ezen az estén választaniuk kell, hogy a — tábor felépítésétől függően — két vagy három napos szakmai blokkokban melyik tudományterületen szeretnének kalandozni.

HOSSZÚ ÉS RÖVID NAPOK – Míg a kistáborban minden nap ugyanolyan „hosszú”, addig a nagytáborban rövid és hosszú napok váltogatják egymást. Az előbbi folyamán a túrák 14 órakor, az utóbbinál pedig 17 órakor érnek véget, amely nagyobb távolságok (akár 20 km-es útvonalak) bejárását is lehetővé teszi. A rövid napok délutánján a kistáboriakhoz hasonlatos csapatjátékokat játszunk, melyek kiegészülnek az evolúciós és telepes játékkal — ezek bonyolultabb szabályrendszerű, „gondolkodós” játékok. A kora estéken irányított beszélgetéseket és előadásokat tartunk különböző aktuális témákról (például a globális felmelegedésről, alternatív energiaforrásokról vagy éppen a génmanipulációról), illetve játékos problémafeladatokat adunk a gyerekeknek. A szituációs játékokban egymással vitázunk az előre kiosztott szerepeknek megfelelően pro és kontra olyan témákban, mint például az autópálya-építés vagy lakópark-létesítés a közeli erdő helyén.

Licit ajándékokPONTGYŰJTÉS – A tíz nap végéhez közeledve a kis- és nagytáborban egyaránt megjelennek a szakmai napokon megszerzett tudást felmérő programok, mint például a kincskereső, a torpedó vagy a kérdéstőzsde. A helyes válaszaik alapján a gyerekek pontokat gyűjthetnek, amelyeket utolsó este különböző ajándékokra, emléktárgyakra (dedikált fakanál, póló stb.) fordíthatnak. Végül ez az utolsó este ad helyet a tábor lezárásának is tekinthető avatásnak: a kistáborban nagytáborosokat (sündörgőket), a nagytáborban pedig egyesületi tagokat (nagysünöket) avatunk meghitt, ünnepélyes keretek között.

Az idei nagytábor részletei a Táborok menüpont alatt olvashatók. Azoknak a gyerekeknek, akik 13 éven aluliak, vagy először jönnének Kerekerdő táborba, elsősorban a kistábort ajánljuk (7-13 éves korosztály).